In een oud broodbakboekje dat ik bij mijn vader uit de kast
trok, kwam ik een recept voor ‘zöpfe” tegen, Zwitserse vlechtbroodjes. “Zopf”
betekent “vlecht”.
Deze Zwitserse vlechtbroodjes zijn gemaakt van een zeer rijk
deeg met ei en veel roomboter. Het leek me leuk voor de zondag dus ik ging aan
de slag.
Dit deeg bevat veel meer gist dan ik gewend ben, maar ook
meer boter en andere ingredienten. Omdat ik nog niet eerder met dit recept heb
gewerkt, durfde ik er weinig aan te veranderen. Ik heb ook geen voordeeg
gemaakt maar gewoon, zoals het recept voorschreef, alle ingredienten meteen
door elkaar gekneed, inclusief het zout.
Ik had nog niet eerder een vlechtbroodje gemaakt met 4
strengen. Het bleek heel simpel om te doen en het resultaat was erg mooi voor
een eerste keer. De volgende keer kunnen ze nog wel wat netter worden
gevlochten. Het belangrijkst bij vlechten van deeg is in elk geval om niet te
hard aan de strengen te trekken, anders scheurt het brood later tijdens rijzen
of bakken.
Er kwamen prachtige bruine, glimmende vlechtbroodjes uit de
oven die er niet alleen smakelijk uitzagen, maar ook geweldig smaakten. De
structuur van het deeg was erg goed, het zijn heerlijke zachte, elastische,
luchtige broodjes geworden met een romige, rijke smaak.
Het recept van de zöpfe staat op de receptenpagina!
Het recept van de zöpfe staat op de receptenpagina!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten