Bagels zijn van oorsprong jiddische broodjes. Ze komen
oorspronkelijk uit Oostenrijk of Polen. Het woord “bagel” is afgeleid van het
woord “beugel” en slaat dus op de ringvorm van het broodje.
Joodse bakkers namen de bagel mee naar Amerika en daar is het enorm populair
geworden. Omdat de sabbat op zaterdag valt, werkten de joodse bakkers op zondag
terwijl de ‘gewone’ bakkers gesloten waren. Op zondag konden de Amerikanden dus
altijd bagels kopen en mede daarom werd dit broodje zo geliefd. Inmiddels zijn
de bagels vanuit Amerika weer naar Europa teruggewaaid.
Een bagel mag van oorsprong geen dierlijke vetten of zuivel
bevatten (want dat zou niet kosjer zijn), vandaar dat olie wordt gebruikt als
vet. In het recept zit twee keer zoveel vet als ik gewend ben: 50 gram op 500
gram meel. Ook zitten er andere smaakverrijkende ingredienten in zoals suiker
en honing. Dat moet haast wel lekker smaken!
Het is enorm leuk om bagels te maken, want anders dan andere
broodjes worden de gerezen deegringen eerst in kokend water gepocheerd voordat
ze in de oven worden afgebakken. Dat ziet er bijzonder uit! Het doet aan
appelflappen bakken denken, maar dan zonder de oliewalm en zonder het
gespetter!
Officieel moet je net zo lang pocheren totdat de bagels
boven komen drijven. Maar mijn bagels dreven vanaf het begin in het water. De
eerste drie bagels heb ik een minuutje gepocheerd en daarna omgedraaid met een
schuimspaan. Dit resulteerde in een paar lelijke beschadigingen. De volgende
lading bagels heb ik dan ook gewoon een paar minuutjes in het water laten
drijven zonder omkeren.
Mijn bagels zijn prachtig gelukt en ze ruiken en smaken echt
heerlijk. De structuur is echt de speciale bagelstructuur geworden dus ik
beschouw ze als prima gelukt. Het recept staat apart op mijn blog vermeld.
Ik heb zelf overigens gekozen om dit recept met een poolish (vloeibaar voordeeg) te bereiden, dus eerst alle ingredienten behalve het zout en de helft van het meel door elkaar geroerd en dit pas een paar uur later aan het vloeibare deeg toegevoegd.
Ik heb zelf overigens gekozen om dit recept met een poolish (vloeibaar voordeeg) te bereiden, dus eerst alle ingredienten behalve het zout en de helft van het meel door elkaar geroerd en dit pas een paar uur later aan het vloeibare deeg toegevoegd.
De bagel staat bekend als een complex broodje maar eigenlijk vond ik het best wel meevallen. En het resultaat is fantastisch. Kortom: een aanrader om eens uit te proberen!
Het recept voor deze bagels staat op de receptenpagina.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten