Voor de verandering heb ik eens broodjes gebakken met een
broodbakmix.
Normaal gebruik ik niet graag een broodbakmix. Gist en zout
zitten samen al door het meel terwijl ik hen graag zo lang mogelijk gescheiden
houd.
Zelfs wanneer ik geen voordeeg gebruik, wacht ik tijdens het kneden van het deeg vijf minuten voordat ik het zout toevoeg. Het zout moet zo lang mogelijk van de gist gescheiden zijn zodat de gist de kans krijgt om het fermentatieproces goed op gang te brengen.
Zelfs wanneer ik geen voordeeg gebruik, wacht ik tijdens het kneden van het deeg vijf minuten voordat ik het zout toevoeg. Het zout moet zo lang mogelijk van de gist gescheiden zijn zodat de gist de kans krijgt om het fermentatieproces goed op gang te brengen.
Bij een broodbakmix lukt dat niet. Bovendien weet je niet
wat er verder voor zaken aan de mix zijn toegevoegd.
Onlangs waren wij echter in Zeeland en ik wilde graag
Zeeuwse bloem kopen. Omdat deze bloem is gemaakt van de zachte tarwekorrels uit
een zeeklimaat, zit er minder zetmeel in (dus minder gluten), is het vochtiger
en heeft het minder bindkracht. Hierdoor is het ideaal voor het bakken van koek
en banket. Voor brood is deze bloem overigens niet geschikt. Met zo weinig
gluten kan het deeg niet goed rijzen.
We kwamen terecht bij molen De Lelie in Scharendijke.
Hier werden we hartelijk ontvangen en al gauw raakte ik aan
de praat met de molenaarsvrouw. Zij bakt al haar brood zelf: niet alleen haar eigen
brood, maar ook het brood dat wordt gegeten in het restaurant dat bij de molen
hoort. Haar man maalt zelf het meel.
Toen ik verschillende zakken meel uitzocht, raakten we aan de praat over het gebruik van broodbakmixen en broodbakmachines. Ondanks mijn weerstand tegen broodbakmix kreeg ik het advies om toch eens de populaire mix voor cranberrybrood te proberen. Ik had nog nooit cranberrybrood gegeten dus het leek me wel leuk om deze mix een keertje uit te proberen als ik niet zoveel tijd voor broodbakken had.
Toen ik verschillende zakken meel uitzocht, raakten we aan de praat over het gebruik van broodbakmixen en broodbakmachines. Ondanks mijn weerstand tegen broodbakmix kreeg ik het advies om toch eens de populaire mix voor cranberrybrood te proberen. Ik had nog nooit cranberrybrood gegeten dus het leek me wel leuk om deze mix een keertje uit te proberen als ik niet zoveel tijd voor broodbakken had.
Het bakken was wel heel makkelijk, ik hoefde niets meer af
te wegen behalve het water en de boter die moesten worden toegevoegd. Ik gooide
alles bij elkaar in de broodbakmachine voor het kneedproces en na de eerste
rijs haalde ik het eruit. Het deeg zag er precies zo uit als krentebollendeeg.
Het was een uitdaging om de cranberrys door het deeg te
kneden, want ze bleven niet plakken en rolden zo weer los van het deeg.
Ik vormde bolletjes op de bakplaat van de hele helft deeg.
De andere helft deed ik in een siliconen muffinvorm.
De bolletjes zijn echt heerlijk geworden. Het lijkt precies
op krentebrood, maar dan iets frisser van smaak door de cranberry’s. En de
broodjes die ik in de muffinvorm had gebakken, zagen er extra feestelijk uit.
Ik heb me voorgenomen om vaker cranberrybrood te bakken!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten