zaterdag 16 juni 2012

Recept: Vast voordeeg


Als je een vast voordeeg gebruikt, maak je je brooddeeg in twee fasen.

Je neemt alle ingredienten die je voor je brood nodig hebt. Daarvan zet je de helft opzij voor fase 2. De andere helft gebruik je voor fase 1. Let op, je kunt ongeveer 1/3 minder gist gebruiken wanneer je met een voordeeg werkt.

Fase 1
Kneed alle ingredienten door elkaar. Ik gebruik voor het kneedproces gewoon mijn broodbakmachine. Als alles goed is gekneed, stop je het deeg in een kom, dek deze af en zet opzij. Bij een koele omgeving kun je het gerust een hele nacht wegzetten, bij warme temperaturen volstaat een paar uur.

Fase 2
Voeg de andere helft van de ingredienten toe en kneed goed door elkaar.  Let op als je een broodbakmachine gebruikt. Dit vaste voordeeg is vrij stijf van structuur en sommige broodbakmachines vinden het moeilijk om dit door de overige ingredienten te kneden. Het kan zijn dat je met de hand moet werken.
Na het kneden kun je je gewone broodbakrecept erbij pakken en vanaf de tweede rijs volgen. Je deeg heeft dus de eerste rijs al gehad, je gaat het nu vormen en klaarzetten voor de tweede rijs en vervolgens afbakken.

Dankzij het gebruik van je voordeeg is je brood langer vers en houdbaar, heeft het een betere smaak en rijst het mooier. In veel landen is het gebruik van een voordeeg standaard bij het bakken van brood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten