Ik moest even snel tussen de bedrijven door een brood
bakken. Hier en daar had ik wel wát tijd om even naar het deeg te kijken, dus
ik wilde niet meteen naar de bakker uitwijken. Maar het moest een eenvoudig te
maken, onbewerkelijk brood zijn waar ik niet teveel over na hoefde te denken. En
lekker natuurlijk.
In zulke situaties bak ik altijd een basisbrood. Een gewoon
brood, eenvoudig in elkaar te draaien en waar toch heerlijke boterhammen van te
snijden zijn. Ik noem het ook wel "beginnersbrood" omdat dit brood
geschikt voor beginners is. Als beginnende broodbakker kun je prima met dit
brood experimenteren.
Dit brood is gemaakt met een mix van volkorenmeel en bloem.
In sommige streken noemen ze dat een "grijs brood". Klinkt voor
sommigen misschien niet zo smakelijk, maar als je goed kijkt is het inderdaad
geen bruin brood. Bruin wordt brood meestal ook pas echt als je er een schepje
moutmeel doorheen gooit, dus een bruine kleur zegt niet per se iets over hoe
gezond het brood is.
Dit simpele brood wordt op z'n lekkerst als je er goede
kwaliteit meel voor gebruikt. Ik gebruikte zelf Duits volkorenmeel gemengd met
Amerikaans patentbloem. Deze bloem heeft eigenlijk een eiwitgehalte dat voor
brood wat aan de hoge kant is, maar omdat ik het met volkorenmeel meng kan een
beetje extra eiwit geen kwaad. Volkorenmeel zit het rijzen soms wat in de weg
door het hogevezelgehalte. Een hoog eiwitpercentage zorgt juist voor wat meer
rijs. Daardoor zijn volkorenmeel en bloem goed in een deeg te combineren.
Beide meelsoorten bestelde ik bij de Zuidmolen. Je kunt natuurlijk ook andere soorten volkorenmeel en bloem mengen.
Beide meelsoorten bestelde ik bij de Zuidmolen. Je kunt natuurlijk ook andere soorten volkorenmeel en bloem mengen.
Een opmerking over meelkwaliteit. De kwaliteit van je meel
heeft grote invloed op het uiteindelijke resultaat. De aanduiding
"volkorenmeel" is niet beschermd, wat betekent dat leveranciers er
van alles doorheen kunnen doen. Als je bijvoorbeeld ooit een pak
"volkorenmeel" bij Albert Heijn hebt gekocht (waarschijnlijk was het de
enige keer dat je dat deed, tenminste ik heb er geen lekkere broden mee kunnen
bakken), zul je zien dat dit er heel anders uitziet dan een zak volkorenmeel die
je bij een gemiddelde molen koopt. Albert Heijn mengt o.a. gebrande mout door
zijn volkorenmeel waardoor het er bruiner uitziet. Bovendien heeft het een
lager zemelenpercentage dan volkorenmeel hoort te hebben. Ook in bloem zijn er
verschillende kwaliteiten beschikbaar.
Ik smokkelde een beetje met mijn basisrecept voor brood,
door het in twee temperaturen af te bakken en tijdens de eerste bakfase te
zorgen voor een verhoogd vochtgehalte in mijn oven (gewoon een braadslede met
water onderin zetten). Daardoor werd de korst van mijn brood extra knapperig.
Maar ook zonder deze handelingen is dit gewone normale brood prima te bakken.
Het recept volgt hierboven en is ook weer terug te vinden op de receptenpagina.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten