En toen ging plotseling mijn oven kapot. Een nieuwe oven
uitkiezen bleek lastig. Met of zonder
extra vochttoevoeging? Met of zonder pyrolyse? Enzovoort. Het moest een
allrounder worden omdat ik ook vaak kook in mijn oven.
Na maanden wikken en wegen had ik eindelijk een keuze
gemaakt en vorige week was het dan zover: een spiksplinternieuwe oven in mijn
keuken!
Na een paar proefgerechten en proefkoekjes was dit weekend
mijn eerste proefbrood aan de beurt.
Ik koos voor een Frans landbrood, volgens een recept dat ik
van Levine heb gekregen bij haar kookworkshop.
Het is een smaakvol, simpel brood met een wat complexere
bereiding, omdat er gebruik wordt gemaakt van een poolish waardoor je de avond
van tevoren al even bezig bent. Het is alleszins de moeite waard want het brood
is echt heerlijk en heeft inderdaad een typisch Franse smaak.
Ik gebruikte bloem van de Camp Rémy tarwevariëteit, dat ik had besteld bij de Zuidmolen.
Roggemeel had ik niet, dus het roggemeel in het recept
verving ik met volkorenmeel. Daarvoor gebruikte ik heel fijngemalen Duits
volkorenmeel.
Gerstemoutstroop had ik al op voorraad, het komt bij de
reformwinkel vandaan.
Van het deeg vormde ik twee broden en ik bakte ze af op mijn
nieuwe broodbaksteen die ik meteen bij mijn oven had aangeschaft. Ik heb een
geëmailleerde steen. Omdat bij de instructies stond dat ik niet plotseling
water in de oven kon toevoegen, durfde ik de aanwijzing in het recept om vlak
na toevoegen van het deeg kokend water in de braadslede te gieten, niet op te
volgen. In plaats daarvan goot ik vooraf koud water in de braadslede en warmde
dit mee op. Daardoor waarschijnlijk minder stoom in de oven op het juiste
moment, maar toch is het brood geweldig goed gelukt.
Ik zag tijdens het bakken een prachtige "oven
spring" ontstaan, het gist had een laatste opleving en het deeg kwam
prachtig omhoog door de insnede.
Na het bakken werkte de korst door en werd al knappend mooi
craquelé tijdens het afkoelen. Zo'n goede korst had ik nog niet eerder met mijn
oude oven voor elkaar gekregen. Het kan natuurlijk zo zijn dat de broodbaksteen
daar ook een aandeel in heeft.
Een geslaagde eerste test van mijn oven!
De knappende broodkorst:
Bij mij is voor een tijd terug ook de oven kapot gegaan, balen natuurlijk! Ik wist namelijk niet hoe dat ik het snel kon oplossen. In het weekend met mijn man naar de winkel gegaan en heb gelijk de beste oven gekocht waar ik nu echt mee kan genieten, lekker is dat he?
BeantwoordenVerwijderen