zondag 3 maart 2013

Zelf beschuit bakken


Mijn opa was niet alleen een "gewone" broodbakker, hij bakte ook beschuit. Beschuitbakken was een speciaal ambacht dat niet door alle bakkers werd bedreven. Je had er speciale materialen, grondstoffen en vaardigheden voor nodig.
Tegenwoordig worden beschuiten bijna overal machinaal vervaardigd. Sommige bakkers verkopen weer zelfgemaakte beschuit. Mijn vader kan nog steeds zien of het goede beschuiten zijn en of je een boven- of onderbeschuit op je bordje hebt liggen.

De naam "beschuit" (biscuit, frans voor dubbelgebakken) verraadt meteen het bakproces: dat gebeurt in twee delen. Eerst worden zachte, kruimelige beschuitbollen gebakken, nadat deze zijn afgekoeld worden deze doormidden gesneden en opnieuw gebakken tot brosse beschuiten.

Het leek me leuk om zelf beschuit te bakken. Daarvoor had ik drie zaken nodig die ik nog niet had:
  •  Een recept
  • Beschuitdoppen
  • Beschuitgelei

De beschuitdoppen, echte ouderwetse metalen, vond ik in de webshop van een metaalwarenfabriek die gespecialiseerd is in bakkerijgereedschappen.  Ik bestelde er vier met een diameter van 9,5 cm en vier met een diameter van 11,5 cm.

gewoon metaal, dus goed invetten!


Beschuitgelei is een speciaal goedje dat zorgt dat het deeg alkalisch (het tegengestelde van zuur) wordt. Dat bevordert de emulgerende werking, wat betekent dat de verschillende stoffen makkelijker met elkaar vermengen. Daardoor wordt het deeg zeer soepel en ontstaat er een zeer fijne kruim. Zonder beschuitgelei lukt het niet om echt brosse beschuit te maken.
Beschuitgelei is samengesteld uit verschillende bestanddelen. Een eeuw geleden bestond het uit vet, glucosestroop en  zeep. Tegenwoordig zit er nog steeds vet en glucosestroop in, maar is de zeep vervangen door gelatine, gafabriceerde emulgatoren en rijsmiddel.
Doordat beschuitgelei voorgemengd wordt aangeleverd, wordt voorkomen dat de bakker fouten maakt met doseren.
Ik vond beschuitgelei in de webshop van een zaak in glutenvrije producten, Le Poole
De gelei arriveerde met een gratis pak glutenvrije koekjes die over de datum waren. Zeer schattig!

Al googlend koos ik drie verschillende beschuitrecepten uit en vergeleek deze met elkaar.  In alledrie de gevallen werd er met een zetsel (voordeeg) gewerkt, dit besloot ik ook te doen.

Het kneden liet ik aan de broodbakmachine over. Ik was heel nieuwsgierig naar de beschuitgelei, het rook heerlijk zoet en de substantie deed me denken aan de binnenkant van een Snickers. 


Het was een rijk deeg, met eieren, suiker en melkpoeder. Dat van die melkpoeder zat niet in elk recept, en de volgende keer wil ik het zonder melkpoeder proberen. Ik wist niet precies wat voor melkpoeder er werd bedoeld en ik gebruikte Completa, waarvan ik ook niet weet of dat wel zo slim was.

De hoeveelheid deeg die in de beschuitdoppen moest, leek me veel te weinig (30 gram). Ik kon me niet voorstellen dat dit voldoende zou rijzen om de hele dop te vullen, dus ik besloot grotere bolletjes in de doppen te doen. 

Een domme fout want daardoor rezen de bollen verder dan de dop.
De doppen, die je bovenop een bolletje deeg plaatst, moeten zorgen dat de beschuitbol zijn platte vorm houdt, dat lukt niet als de bol te ver rijst.


De beschuitbollen roken heerlijk toen ze uit de oven kwamen. Precies zoals beschuitbollen horen te ruiken! Tenminste, zoals ik het ken van de beschuitbollen die ik wel eens bij de bakker koop.
Ondanks dat ik de beschuitdoppen goed had ingeolied, kreeg ik de bollen er nauwelijks uit. Daardoor beschadigden de meeste beschuitbollen. Volgens mijn vader komt dat omdat ik de doppen niet eerst heb "ingebakken" in een hete oven, zonder vulling. Dat moet ik dan ook maar de volgende keer proberen.



Vervolgens ontdekte ik dat in geen van de recepten werd uitgelegd op welke temperatuur de tweede bakronde moet plaatsvinden. Ik had wel eens gelezen dat het voor bakkers handig was om beschuiten te maken, omdat die na de broden konden worden gebakken in de afkoelende oven, op een lagere temperatuur. Ik besloot de beschuiten op een lagere temperatuur af te bakken. Het duurde wel een paar uur voordat ze voldoende bros waren. Dit waren duidelijk eerste probeersels, ze leken echt op beschuiten en waren ook bros, maar toch nog te vast van structuur en er was ook nog iets te tweaken aan de smaak.

Ik vond het erg leuk om te doen, maar een echte beschuitinstructie komt pas op mijn blog als het me is gelukt om echt goede, lekkere beschuiten te bakken. Op naar de volgende ronde!

Hieronder nog even in het kort het recept dat ik heb gebruikt:

  • Bloem 500 g
  • Gist 40 g verse
  • Zout 5 g
  • Water 200 g
  • Melkpoeder 20 g
  • Ei 62 g (iets minder dan 2 eieren)
  • Basterdsuiker 40 g
  • Beschuitgelei 60 g

Zetsel maken van 1/3 van het vocht, 1/3 bloem, alle gist en alle ei. Daarna de overige ingredienten meekneden tot zeer elastisch. Na de eerste rijs bolletjes van 30 gram vormen, meerdere malen platdrukken tot diameter van de beschuitdop, rijzen tot de gaatjes vol zijn, dan in 8 minuten op 240 graden celcius afbakken. Na afkoelen de bollen doorsnijden en opnieuw bakken.

16 opmerkingen:

  1. Dag Johanna,
    Leuk om jouw beschuit avontuur te lezen. Eerder deze week had ik witte bolletjes gemaakt; ze waren wel lekker, maar te dicht van structuur. Vanmorgen heb ik ze in dikke plakken gesneden en in de broodrooster gestopt. Na de eerste sessie waren ze nog niet bruin genoeg, dus ik heb ze nog een tweede keer laten roosteren. En nee maar, ze leken nu echt op beschuit, alleen was de structuur van binnen nog steeds te dicht. Groeten van Miek uit Canada

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reacties
    1. Toevallig kwam ik vandaag in een container naast een verlaten huis in Zweden (!) een hele zak beschuitdoppen tegen. Aangezien ik, als nederlander in Zweden, mijn best doe om een aantal Nederlandse gebruiken in ere te houden was dit een goede vondst. Een onverwachte vondst ook trouwens want in Zweden kennen ze helemaal geen beschuit, alleen 'skorpa' (letterlijk 'korst', in Nederland bekend als de hardgebakken kleine Zweedse broodjes).

      Vraag je grootvader nog eens naar een recept zonder beschuitgelei, dat is hier natuurlijk niet te krijgen. Het lijkt me makkelijk een alkalisch deeg te maken door er wat natriumbikarbonaat (antiek bakpoeder) in te stoppen, dat is immers alkalisch. Soda kan ook maar lijkt me minder lekker - ofschoon Iers 'soda bread' best te eten is.

      Verwijderen
  3. Bedankt voor de reacties! Ik kan me voorstellen dat de geroosterde witte bolletjes wat op beschuit lijken, omdat deze bolletjes ook van zoet deeg worden gemaakt. Wat fantastisch om een hele zak beschuitdoppen tegen te komen, het is inderdaad niet een typisch Zweeds iets, dus misschien hebben er ooit wel Nederlanders in het verlaten huis gewoond?
    Ik heb helaas geen recept zonder beschuitgelei kunnen vinden voor je, en mijn grootvader leeft niet meer.
    Soda lijkt mij ook minder lekker, maar dat komt misschien door mijn eigen mislukte bakexperimenten met het ierse soda bread :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Met soda wordt Baking Soda bedoeld. Onze huishoudsoda is daar niet geschikt voor.
    Baking Soda komt uit Amerika maar is hier nu ook te verkrijgen in de Toko's

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Baking Soda staat bij de Sligro op de plank (banketbak afdeling), maar is ook bij de meeste DA drogisterijen te vinden als sodium bicarbonate.

    gr.Paul

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ben je er al achter hoe lang de beschuiten de beschuiten2e keer in de oven moeten om te drogen, en zo ja, op welke temperatuur ? Gr. Pien

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb nog geen beschuit-update. Ik heb een tijd zonder oven gezeten en heb nog geen tweede poging gewaagd.
    Met baking soda wordt inderdaad "baking soda", ook genoemd dubbelkoolzure soda, baksoda of natrium bicarbonaat bedoeld en NIET de huishoudsoda die je in de supermarkt koopt. Dat is een giftig product, gebruik het niet voor je deeg! Ikzelf bestel baksoda bij de Zuidmolen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heel interessant. Ik ben op zoek naar een recept om zelf beschuiten te maken. In Frankrijk geven geen enkele blog of wekbsite zoveel instructies als op jouw blog ! Veel dank daarvoor. Heb jij inmiddels nog een poging gewaagd ? Marie - Clermont-Ferrand

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik wil niet speciaal anoniem zijn, maar ik vond niet waar ik mijn adresmail kon ingeven . Hierdan : mirandolinemirandoline@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dag,
    Ik kwam bij het opruimen het boekje "Over beschuitbakken" (ca. 1945, Zeelandia) tegen.
    W.b. het afbakken staat er:
    -afbakken in een oven van ca 250 graden C. en duurt ong. 8-10 minuten.
    Direct na bakken de doppen verwijderen.

    Na het snijden wordt de beschuit gekleurd en gedroogd.
    Kleuren in flinke warme, doch niet te vlammige oven.
    Een goede kleur is donker-goudbruin.Kleuren kan onder toevoeging van wat stoom; verhindert vroegtijdig uitdrogen voor ze de gewenste kleur hebben.
    Drogen geschiede steeds snel, doch niet te intensief Te langdurig drogen doet de beschuiten 'springen'.
    Groeten,

    Jaap

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi jaap,

      Wat leuk dat je een klasiek boekje hebt van beschuit bakken.
      Als je dit boekje zou willen verkopen dan zou ik geinterreseerd zijn. Als u het niet zou willen verkopen zou ik misschien wat kopieen willen hebben als dat zou kunnen. Alleen als u hiervoor openstaat natuurlijk.

      Groetjes everwijn

      Verwijderen
  11. Beschuit "drogen" of de "twiebak" (de tweede keer bakken) doe je op ca.200°C
    8-10 min. Beschuiten tegen elkaar leggen.zo voorkom je een te donkere rand.
    Oven iets open zodat het vocht weg kan komen.Succes.
    Een bakgroet van Bakker Jan (Friesland)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Complete is GEEN melkpoeder, maar creamer. Dat is plantaardig spul.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Het is aardbeientijd, en niks zo lekker als een beschuitje met aardbeien! Helaas in Italiƫ de beschuit harder als de Nederlandse. Ik ga proberen te bakken. Zonder beschuitgelei... kijken wat het wordt... ps. Ik herinner me nog dat ik als kind bij oma beschuitbollen kreeg, was feest als ik ging logeren! (Jaren 70) Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  14. The dutch table, daar staat ook een recept voor beschuit. Echter met gewone ingredienten die wereldwijd te koop zijn. Is weliswaar in het Engels en is te vinden onder het kopje beschuit met muisjes.

    Deze website staat overigens vol met oud-Hollandse recepten zowel om te koken als het bakwerk.

    BeantwoordenVerwijderen