Wij houden thuis erg van grof brood, dus brood met pitten erdoor.
Vandaag bakte ik een zonnebloempittenbrood. Omdat mijn man dol is op donker brood, kleurde ik dit brood bij door er een eetlepel moutmeel doorheen te mixen. Zonder kan natuurlijk ook prima.
Dit brood heb ik ooit, in iets andere vorm, gebakken op een broodbakworkshop van Levine. Het is sindsdien een favoriet gebleven. Makkelijk te bakken en makkelijk als "gewoon" brood te gebruiken doordat het een gewoon busbrood is. En heel smakelijk.
Ik werk met meel van een goede kwaliteit en was benieuwd hoeveel de prijs zou schelen ten opzichte van een pain de boulogne van AH. Het bleek dat dit brood (2,53) 40 cent duurder is dan een pain de boulogne. Ik heb overigens niet gecontroleerd of de broden in gewicht/omvang schelen.
Dat het brood zo duur uitvalt, is in zijn geheel te
wijten aan de prijzige pitten die ik gebruikte. Zonder pitten zou dit brood
1,19 kosten. Het is dus voor mij nog een uitdaging om goedkopere pitten te
vinden. Waarschijnlijk moet ik ze in grotere zakken aanschaffen en misschien
een keertje op de markt kijken.
Ik gebruikte zelf gemengde pitten voor door het
brood: een mix van zonnebloem-, pijnboom- en pompoenpitten. Voor de buitenkant
van het brood gebruikte ik enkel zonnebloempitten.
De gerstemoutstroop die ik in dit gerecht gebruik,
is verkrijgbaar bij de reformwinkel. Het is te vervangen door honing, suiker of
een andere stroop/suikervariant.
INGREDIENTEN
BLOEM 200 gram
VOLKORENMEEL 300 gram
ZONNEBLOEMPITTEN 90 gram (houd hiervan 10 gram
apart om het brood in te rollen)
GERSTEMOUTSTROOP 20 gram (alternatief: honing of
desnoods suiker)
GIST 7 gram gedroogde of 20 gram verse
ZOUT 10 gram
ZONNEBLOEMOLIE 25 gram
WATER 320 gram
MOUTMEEL 1 eetlepel, indien gewenst. Is alleen voor
het donker kleuren.
MATERIAAL
Bakblik
Indien gewenst deegkneder of broodbakmachine
MENGEN
Doe alle ingredienten behalve het zout in een
mengkom of deegkneder (ik gebruik zelf de broodbakmachine). Gebruik je verse
gist, verkruimel deze dan voordat je het erbij doet.
Indien je een broodbakmachine gebruikt, doe het als volgt: eerst de helft van het water, de olie en de gist in de bak, dan alle droge ingredienten, dan de overige vochtige ingredienten.
Indien je een broodbakmachine gebruikt, doe het als volgt: eerst de helft van het water, de olie en de gist in de bak, dan alle droge ingredienten, dan de overige vochtige ingredienten.
KNEDEN
Zorg dat het water handwarm is en het meel op
kamertemperatuur.
Kneed het deeg gedurende 5 minuten, met de hand,
met een deegkneedmachine of in een broodbakmachine op de deegstand.
Voeg na 5 minuten kneden het zout toe.
Kneed daarna totdat het een consistent deeg is en
je een vliesje kunt trekken van het deeg.
Met de broodbakmachine kun je gewoon de deegkneedstand aanzetten en wachten tot hij een signaal geeft.
Met de broodbakmachine kun je gewoon de deegkneedstand aanzetten en wachten tot hij een signaal geeft.
EERSTE RIJS
Geef het deeg de eerste rijs in een ingevette kom, afgedekt met een doek,
op een warme plek, gedurende een uur.
Bij mij gebeurt dat vanzelf, na het kneden in de broodbakmachine. Als de machine een alarmsignaal afgeeft, is de eerste rijs reeds voltooid. Je ziet dat het deeg tot aan het deksel is gerezen.
Bij mij gebeurt dat vanzelf, na het kneden in de broodbakmachine. Als de machine een alarmsignaal afgeeft, is de eerste rijs reeds voltooid. Je ziet dat het deeg tot aan het deksel is gerezen.
VORMEN
Vet je werkblad in met een beetje olie.
Stort het deeg op je werkblad en druk met je vingers
de lucht eruit.
Vorm tot een bal en laat afgedekt minuten rusten.
Vorm er dan een brood van:
druk het deeg plat tot een rechthoek. Vour de
linkerkant tot net over het midden van het deeg, vouw de rechterkant op dezelfde
wijze daar overheen. Druk het geheel plat tot het de breedte van het bakblik.
Rol het deeg stevig op en druk de naad dicht.
Rol het deeg stevig op en druk de naad dicht.
Maak je handen nat met water en maak daar het deeg
mee nat.
Rol de deegrol door de overgebleven zonnepitten en
druk deze aan.
Leg het deeg met de naad naar beneden in het
ingevette bakblik.
Kijk voor een uitgebreidere instructie hiervoor op
de receptenpagina, bij "vormen": envelopmethode.
TWEEDE RIJS
Dek het bakblik af en laat ze nog een uur verder
rijzen.
BAKKEN
Verwarm de oven voor op 220 graden, heteluchtoven
200.
Bak het brood in het midden van de oven een
kwartier en verlaag dan te temperatuur naar 200 graden, heteluchtoven 180.
Bak in ongeveer 20p minuten gaar.
Dure zonnebloempitten? Ik koop ze (lach niet) bi de Action.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Tjeerd
Ik koop ze bij een dierenzaak!
BeantwoordenVerwijderenKan je ook broodjes vormen van dit deeg
BeantwoordenVerwijderenJammer.. compleet mislukt
BeantwoordenVerwijderen