woensdag 2 juli 2014

Fougasse


Voor het weekend wilde ik een lekker knaagbroodje. Geen gewone gesneden broodplakken waar je op zn hollands kaas of ham tussen schuift. Ik wilde brood dat je zo uit het vuistje kunt eten, of waar je stukken vanaf scheurt en apart wat bij neemt, een lik tapenade of een dip in goede olijfolie.

Ik koos voor fougasse, de Franse variant van de focaccia. Het is geen toeval dat deze woorden op elkaar lijken, ze stammen af van het Romeinse 'panis focacius", een plat brood (panis) dat de Romeinen bakten in de as van de haard (focus). Traditioneel werd dit brood gebruikt om de temperatuur van een oven te testen, voordat ze hun gewone broden erin schoven. In veel landen waar de Romeinen hebben geheerst is nog een variant van de panis focacius aanwezig. 

In Frankrijk hebben verschillende regio's hun eigen variant op de fougasse. In zoete vorm wordt het gebruikt als 1 van de 13 traditionele nagerechten van het kerstdiner.
De eenvoudigste fougasse is een simpel brood zonder vulling, met insnijdingen waardoor je er gemakkelijk stukken vanaf kunt trekken. Soms worden de insnijdingen in een vorm gemaakt zodat het op een boomblad lijkt.

Ik gebruikte een restje Camp Rémybloem, typisch Frans bloem voor typisch Frans brood, en vulde dit aan met Amerikaans patentbloem, mijn vaste betrouwbare bloemsoort waarvan ik altijd grote hoeveelheden in huis heb.

De broodjes zijn het lekkerst als ze net uit de oven komen. Zacht van binnen en een beetje knapperig van buiten. Eet smakelijk!


INGREDIËNTEN

BLOEM 500 gram
GIST 10 gram gedroogde of 25 gram verse
ZOUT 10 gram
OLIJFOLIE 25 gram
WATER 30 gram

MATERIAAL

Bakblik
Bakpapier
Deegplank (anders snijplank)
Deegsteker, bank- of ander pasje
Indien gewenst deegkneder of broodbakmachine

MENGEN

Doe bloem, gist en water in een mengkom of deegkneder (ik gebruik zelf de broodbakmachine) en roer het kort door elkaar. Laat dan 10 minuten staan. Gebruik je verse gist, verkruimel deze dan voordat je het doorroert.

KNEDEN

Zorg dat het water handwarm is en het meel op kamertemperatuur.
Kneed het deeg gedurende 5 minuten, met de hand, met een deegkneedmachine of in een broodbakmachine op de deegstand.
Voeg na 5 minuten kneden het zout en de olie toe.
Kneed daarna totdat het een consistent deeg is en je een vliesje kunt trekken van het deeg.

EERSTE RIJS

Geef het deeg de eerste rijs in een ingevette kom, afgedekt met een doek, op een warme plek, gedurende een uur.
Bij mij gebeurt dat vanzelf, na het kneden in de broodbakmachine.

VORMEN

Vet je werkblad in met een beetje olie.
Stort het deeg op je werkblad en druk het met je vingers uit tot een beetje platte plak, het mag bobbelig zijn omdat je er ook plekjes met lucht tussen kunt laten. Hoeft niet per se.
Verdeel het deeg met de deegsteker in zes delen.
Maak met het bankpasje in elke plak insnijdingen en trek het een beetje uit elkaar, zodat het gaten worden.
Leg de ingesneden plakjes deeg op een vel bakpapier op een bakplaat of op een snijplank. Ze passen niet allemaal op 1 bakplaat, dus door de overige stukken op een plank op een vel bakpapier te leggen, kun je ze nadat je de eerste bakplaat klaar hebt, van de plank op de lege bakplaat laten glijden om te bakken.

TWEEDE RIJS

Dek de deegstukken af en laat ze nog een half uur verder rijzen.

BAKKEN

Verwarm de oven voor op 240 graden, heteluchtoven 220.
Bak de broden in 15 minuten gaar.

RUSTEN

Laat afkoelen op een rooster en serveer ze als ze nog warm zijn.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten