Voor mijn verjaardag kreeg ik een rijsmandje cadeau, ook wel
"banneton" genoemd. De leverancier had
er een instructie bij gedaan hoe het rijsmandje de eerste keer voor
te bereiden, maar verder zat er niet echt een gebruiksaanwijzing bij.
Ik
besloot zomaar wat te proberen en heb een deeg gekneed van 500 gram meel. Omdat
er weer eens een paprika al wat oud lag te worden, maakte ik er een
paprikabrood van. Ik strooide er ook een
beetje oregano door, voor de smaak.
Ik liet het deeg kneden in de broodbakmachine, en daar mocht
het ook zijn eerste rijs meemaken. Daarna haalde ik het deeg eruit en bolde ik
het op tot een boule. Niet dat ik weet hoe dat moet, maar ik frommelde wat en
het zag er best professioneel uit.
De boule stopte ik in het rijsmandje, met de naad naar boven
toe, want het leek me dat de bodem van het rijsmandje de bovenkant van het
brood moet worden. Het rijsmandje overdekte ik met een linnen rijsdoek, ook al
een verjaardagscadeau, vanwege alle plak-ellende die ik met theedoeken heb gehad.
De linnen doek voelde zwaar, maar dat bleek voor mijn deeg geen enkel probleem.
Het rees fantastisch en het doek was er probleemloos af te halen.
Vervolgens wilde ik het brood afbakken in de inmiddels
voorverwarmde oven. Dat leek me nog wel spannend met zo'n rijsmandje. Hoe zou
ik het deeg daar voorzichtig uit krijgen, en zou het niet helemaal in elkaar kakken
na zo'n woeste behandeling?
Ik keerde het mandje simpelweg om op een bakplaat, op hoop
van zegen, en het deeg plofte er zo uit. Op de bovenkant had zich een prachtig
patroon van het mandje afgetekend. Het deeg zakte nauwelijks in, ik schoof het
dan ook meteen in de oven om het af te bakken. En er kwam echt een mooi bolvormig brood uit
de oven.
Normaal als ik dit probeer, krijg ik een plat uitgezakt
gebeuren, alsof ik een ciabatta had willen bakken, wat ik dus helemaal niet
wilde. Vooralsnog lijkt mijn eerste rijsmandjespoging dus een succes!
Morgen ga ik een heuse broodbakworkshop volgen bij Levine.
Het lijkt me leuk om met mede-broodbakkers te praten, een echte Rofco oven van
dichtbij te zien :-) en om te leren van een thuisbakker die het al zo goed kan
dat ze workshops aan anderen geeft. Daar ga ik ook iets leren over het vormen
van een boule en een batard en het gebruik van een rijsmandje, dus ik ben
benieuwd!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten