INGREDIËNTEN
MAISBROODMEEL 500 gram
ZOUT 8 gram
GIST 7 gram gedroogde of 18 gram verse
BOTER 23 gram
WATER 150 gram
TOMATENPUREE 1 klein blikje
PAPRIKA 1 exemplaar
MATERIAAL
1 mengkom
indien gewenst kneed- of
broodbakmachine
1 broodblik (30 cm lengte)
MENGEN
Doe de ingredienten bij elkaar.
Ik doe dit zelf in de broodbakmachine:
- Zorg dat het water handwarm is en het meel op kamertemperatuur.
- Hak de paprika fijn.
- Roer de gist en de paprika door het meel. Werk je met verse gist, roer deze er dan niet doorheen.
- Gooi er het blikje tomatenpuree op.
- Gooi de helft van het lauwwarme water in het blik van de broodbakmachine, en indien je met verse gist werkt ook de helft van de gist.
- Doe daarbovenop de boter,
- Doe daar bovenop het meel,
- Daar bovenop de rest van het water, van de boter en van de verse gist indien je daarmee werkt.
KNEDEN
- Zet de deegkneder of broodbakmachine op de kneedstand, of ga met de hand aan de slag en gooi na 5 minuten kneden het zout erbij.
- Laat de machine het kneedprogramma afwerken, of kneed met de hand tot je een vliesje kunt trekken van het deeg.
EERSTE RIJS
Is het kneden klaar, dek dan
het deeg af en laat ongeveer een uur rijzen. Gebruik je een broodbakmachine,
dan heeft deze waarschijnlijk bij het deegprogramma al een eerste rijs. Laat
dan het deeg gewoon in de broodbakmachine zitten.
Zet het deeg tijdens het rijzen op kamertemperatuur.
Zet het deeg tijdens het rijzen op kamertemperatuur.
VORMEN
- Vet een werkvlak licht in en sla de lucht uit het deeg.
- Bol het deeg lichtjes op en laat afgedekt 20 minuten rusten.
- Vorm het deeg tot een busbrood (Zie de receptenpagina voor vormmethoden) en doe in een broodblik met de naad naar beneden.
TWEEDE RIJS
Laat afgedekt ongeveer 1 tot
anderhalf uur rijzen.
Het deeg moet tot ongeveer
dubbel volume rijzen.
BAKKEN
Verwarm de oven voor op 220
graden, hetelucht 200.
Bak het brood 30-35 minuten.
RUSTEN
Schud het brood uit het blik
en laat afkoelen op een rooster.
Ziet er lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenKun je ook in plaats van tomatenpuree ook tomatenketchup gebruiken?
- Zo ja, hoeveel gram gebruiken?
- Zo nee, waarom gaat het niet?