dinsdag 28 augustus 2012

Gevuld brood

Nog twee dagen en dan gaan we op zomervakantie! Ik ben dol op reizen met de auto en maak graag lekkere hartige hapjes voor onderweg: koud vlees, gekookt eitje, blokje kaas...

Je kunt ervoor kiezen om deze hapjes in een plastic bakje mee te nemen, maar waarom een bakje als het ook in een brood kan? In een brood is het lekkerder, ziet het er leuker uit, en er blijven geen lege bakjes in je auto liggen, die almaar smeriger worden naarmate de reis vordert.

In een oud boek van Jamie Oliver staat een goed basisrecept om zo'n gevuld brood zelf te bakken.
Ik varieer er regelmatig mee en stop er vaak in wat me op dat moment lekker lijkt. Ik bak dit brood niet alleen voor op reis, maar ook met een speciale gelegenheid zoals een tuindag met de buren of een verhuizing.
Het ziet er prachtig uit en echt, iedereen vindt dit heerlijk. Het is supermakkelijk klaar te maken en het laat altijd een impressie achter, ook wel eens leuk! :-)

Het recept staat op de receptenpagina!




zondag 19 augustus 2012

Paprikabrood


Er lag een rode paprika in de keuken die al een beetje begon te rimpelen, dus waarom zou ik er geen brood-experiment mee doen?

Ik dacht aan het Oranjebrood, waar tomatenpuree doorheen gaat. De kleur van dat brood leek me mooi passen bij de kleine stukjes rode paprika dus ik besloot dat recept te gebruiken en een beetje om te buigen voor dit paprikabrood.

Voor de meelsoort koos ik maismeel, omdat dat al een beetje gelig is van zichzelf. en met dit recept nog mooier oranje kleurt.
Door het maismeel gooide ik de paprika, die ik in heel fijne stukjes had gehakt.  Daarna gooide ik er een blikje tomatenpuree bij. Verder niets bijzonders, alleen de basisingredienten meel, gist, water, vet en zout.

Omdat paprika en tomatenpuree vocht bevatten en het deeg plakkeriger maken, minderde ik de hoeveelheid water met ongeveer de helft. Tijdens het kneden hield ik de structuur van het deeg in de gaten. Als het te plakkerig is, gooi je er nog wat bloem bij en als het te droog is, een klein beetje lauw water.

Het resultaat is een brood met een mediterraan tintje!  De paprika proef je goed terug in het brood, door de oven heeft het de smaak gekregen van gegrilde paprika's uit een pot.
Het brood is vooral geschikt voor hartig beleg.

Het recept staat op de receptenpagina.


zondag 5 augustus 2012

Meergranenbrood


Vorig weekend had ik geen tijd om zelf brood te bakken. Brood uit de winkel is dan wel even wennen! Qua smaak was het een beetje saaier, maar de dunne knapperige korst was beter dan die van mijn eigen broden. Het wordt dus nog een missie om het perfecte korstje op mijn brood te maken :-)

Na een week winkelbrood eten heb ik me dus gauw weer op het zelf bakken gestort. Ik maakte een standaard meergranenbrood, een van onze favorieten. Meergranen is niet per definitie gezond brood, daarvoor moet je toch echt volkorenmeel gebruiken: meel waarin alle onderdelen van de graankorrel zijn verwerkt, zowel fijn als grof gemalen verkrijgbaar. Maar een lekker meergranenbrood tussendoor kan heus geen kwaad.

Als ik mijn meel niet online bestel, haal ik meestal meel bij de molen Windlust  in Wateringen. Hun "pampa" meel is een populaire meergranenmeel dat makkelijk te verwerken is. Helaas staat op de verpakking niet aangegeven wat er precies in zit, dus er valt niet te controleren of er zaken aan het meel zijn toegevoegd. De kleur doet in elk geval vermoeden dat er wel wat gebrand moutmeel doorheen zit. Moutmeel voegt niets toe aan de voedingswaarde, maar maakt het brood donkerder. Mensen associeren donker brood vaak met gezond, waardoor moutmeel veelvuldig wordt gebruikt om broden gezonder te doen lijken.
Ik gebruik het zelf ook wel eens om een mooi donker brood te bakken, maar als je er over nadenkt slaat het eigenlijk nergens op.

Volkorenmeel mix ik meestal met bloem, in de verhouding 300 gram volkorenmeel met 200 gram bloem. Dit doe ik ook zo met meergranenmeel.
Bloem is fijn uitgezeefd meel waar naar verhouding meer graaneiwit in zit, afkomstig van het binnenste van de korrel. Het graaneiwit vormt zich in het deeg tot gluten, dat zijn de eiwitstrengen die het deeg elastisch maken, waardoor gasbelletjes beter worden vastgehouden en het brood mooi rijst.
Bloem rijst daardoor veel makkelijker dan volkorenmeel. Door bloem met volkorenmeel te mengen, krijg je een brood dat veel beter rijst dan wanneer je puur volkorenmeel gebruikt

Voor het deeg vormen gebruikte ik meestal de envelopmethode, ook te vinden op de receptenpagina.
Bij dit brood heb ik een andere vouwmethode uitgeprobeerd die ik op Youtube tegenkwam: link (kijk bij 2:37).
Die methode werkt wat laconieker en makkelijker, en met minder olie.  Ik ben van plan hem vaker te gebruiken.

Het recept van het meergranenbrood staat op de receptenpagina.



Zoals jullie hierboven zien is mijn brood overigens niet perfect gerezen.
Mijn vader (bakkerszoon) noemt dit een "driefasenbrood": het onderste deel is iets te weinig gerezen en dus te vast van structuur, het middelste deel is normaal gerezen, het bovenste deel is te ver gerezen en heeft te grote gaten en een te luchtige structuur.
Volgens mij krijg je dit als het brood te snel rijst, wat o.a. kan liggen aan de hoeveelheid en soort gist, aan de verhouding gluten in het meel en aan de rijstemperatuur. Een broodpurist zal zich misschien aan deze boterhammen storen maar ons smaakte het prima :-)

Oranjebrood


Een kennis tipte mij op dit leuke recept voor een oranje brood. Het was tijdens het WK mijn enige oranje uiting :-)

Ik gebruikte meel voor maisbrood om het brood nog mooier oranje te kleuren. Het resultaat was schitterend, al komt de kleur helaas niet echt succesvol terug op de foto. Levensmiddelenfotografie is duidelijk mijn vak niet...

Het brood smaakt geweldig dus ook zonder WK bak ik nog steeds wel eens een Oranjebrood!


Het recept staat natuurlijk op de receptenpagina.