INGREDIËNTEN
WATER 270 gram, lauwwarm
GIST 4 gram (droge gist) of 10 gram verse gist
SUIKER 1 theelepel
BOTER 25 gram, plus een klein klontje om later het brood mee
te bestrijken.
ZOUT 5 gram
SPELTMEEL 125 gram
SPELTBLOEM 250 gram
MATERIAAL
1 cakeblik (21 cm)
1 mengkom
indien gewenst kneed- of broodbakmachine
MENGEN
Doe de ingredienten bij elkaar.
Ik doe dit zelf in de broodbakmachine:
- Zorg dat het water handwarm is en het meel op kamertemperatuur.
- Los de gist en de suiker op in een klein beetje van het water, laat 10 minuten staan.
- Gooi de helft van het lauwwarme water in het blik van de broodbakmachine, en indien je met verse gist werkt ook de helft van de gist.
- Doe daar bovenop de helft van de boter,
- Doe daar bovenop het meel,
- Daar bovenop de rest van het water, van de boter en van de verse gist indien je daarmee werkt.
KNEDEN
- Zet de deegkneder of broodbakmachine op de kneedstand, of ga met de hand aan de slag en gooi na 5 minuten kneden het zout erbij.
- Laat de machine het kneedprogramma afwerken, of kneed met de hand tot je een vliesje kunt trekken van het deeg.
EERSTE RIJS
Geef het deeg de eerste rijs in een ingevette kom, afgedekt
met een doek, op een warme plek, gedurende 1 uur.
Bij mij gebeurt dat vanzelf, na het kneden in de broodbakmachine.
VORMEN
- Vet een werkvlak licht in en sla de lucht uit het deeg.
- Bol het deeg lichtjes op en laat afgedekt 20 minuten rusten.
- Vorm het deeg tot een busbrood (Zie de receptenpagina voor vormmethoden) en doe in een broodblik met de naad naar beneden.
TWEEDE RIJS
Laat afgedekt ongeveer 1 tot
anderhalf uur rijzen.
Het deeg moet tot ongeveer dubbel volume rijzen.
BAKKEN
Verwarm intussen de oven voor op 220 graden, hetelucht 200.
Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar.
RUSTEN
Stort het brood op een rooster.
Bestrijk het brood met het kleine klontje roomboter.
Laat het brood helemaal afkoelen voordat je het gaat
snijden.
Bron: een bewerking
van het recept "100% speltbrood" van het broodblog van Levine
Geen opmerkingen:
Een reactie posten