INGREDIËNTEN
BLOEM 500 gram
ZOUT 10 gram
GIST 8 gram (gedroogd) of 20 gram (vers)
WATER 210 gram
OLIE 50 gram
KRISTALSUIKER 30 gram
HONING 10 gram
Strijksel:
EI 1
stuk
Indien gewenst, sesam- of
maanzaad.
MATERIAAL
1 keukenweegschaal
1 mengkom
1 mengkom
1 kookpan
kwastje
1 bakplaat
1 rooster
stuk bakpapier
indien gewenst kneed- of
broodbakmachine
Zorg dat het water handwarm is en het meel op
kamertemperatuur. MENGEN
Doe de ingredienten bij elkaar en kneed er een deeg van.
Ik doe dit zelf in de broodbakmachine:
- Zorg dat het water handwarm is en het meel op kamertemperatuur.
- Roer de gedroogde gist en de suiker door de bloem. Heb je verse gist, roer deze niet door de bloem.
- Gooi de helft van het water en de helft van de olie in het blik van de deegkneder of broodbakmachine, en de helft van de verse gist als je deze gebruikt.
- Daar bovenop het bloemmengsel, daar bovenop de rest van het water, de rest van de olie en de honing.
KNEDEN
- Zet de deegkneder of broodbakmachine op de kneedstand, of ga met de hand aan de slag, en gooi na 5 minuten kneden het zout erbij.
- Laat de machine het kneedprogramma afwerken, of kneed met de hand tot je een vliesje kunt trekken van het deeg.
EERSTE RIJS
Is het kneden klaar, dek dan het deeg af en laat ongeveer een uur rijzen. Gebruik je een broodbakmachine, dan heeft deze waarschijnlijk bij het deegprogramma al een eerste rijs. Laat dan het deeg gewoon in de broodbakmachine zitten. Zet het deeg tijdens het rijzen op kamertemperatuur.VORMEN
Sla de lucht uit het deeg.Verdeel het deeg in negen gelijke stukken.
Pak een stuk en rol uit tot een sliert.
Doe deze sliert om
je hand en druk de uiteinden samen. Rol daarna het samengevoegde stukje over
het aanrecht. Doe dit ook met de overige 8 stukken.
TWEEDE RIJS
Dek de bagels af en laat ze rijzen voor ongeveer een half uur. Ze moeten in volume zijn verdubbeld.BAKKEN
Breng water zachtjes aan de kook en pocheer de bagels enkele
minuten in het water.
Schep ze uit het water en bestrijk met ei, of doop in sesam-
of maanzaadjes.
Bak ze in ongeveer 10 minuten af.
RUSTEN
Laat de bagels op een rooster afkoelen.
Deze broodjes zijn wat zwaarder dan andere broodjes.
Deze broodjes zijn wat zwaarder dan andere broodjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten