Zodra gerezen
brooddeeg in de hete oven wordt geschoven, begint de laatste rijsfase.
In het Engels heet dit "oven spring". Door de hitte is er een laatste
stuiptrekking in het rijsproces, totdat de gist door de hoge temperatuur
doodgaat.
Op hetzelfde moment van de "oven spring" vindt er aan de buitenkant van het deeg korstvorming plaats.
Op hetzelfde moment van de "oven spring" vindt er aan de buitenkant van het deeg korstvorming plaats.
De kans bestaat dat de korst op een zwakke plek openbarst om
het snel rijzende deeg de ruimte te geven. Dit openbarsten kun je sturen door
het deeg in te snijden vlak voordat het de oven in gaat. Bovendien zorgt de
inkeping voor een mooie en langzamere expansie van het deeg, waardoor er een
betere oven spring plaatsvindt.
Het ziet er ook nog eens fantastisch uit!
Op welk moment ga je je deeg inkerven?
Dit doe je vlak voordat het de oven in verdwijnt.
Wat gebruik je om het deeg in te kerven?
Gebruik een heel scherp mes, zoals een scherp scheermes. Je
kunt voor je brood een speciale "lame" kopen, vaak zijn dit
handvatten waarop een scheermes zit die je zelf kunt vervangen als het bot is
geworden.
In welke hoek houd je het mes tijdens het snijden?
Houd de zijkant van het mes in een heel platte hoek, zo'n
20-30 graden van het deeg af. Door het mes plat te houden creëer je een goede
deeg"flap".
De voorkant van het mes houd je ook in een lichte hoek,
zodat je de punt van het mesje gebruikt om het deeg mee in te kerven. Daardoor
ga je licht en makkelijk door het deeg heen.
Wil je geen "flap" maken maar een gelijkmatige
snede die links en rechts hetzelfde openbarst (daarbij zal het deeg ook sneller
openen, en een iets minder goede oven spring hebben), houd dan de zijkant van
het deeg verticaal ten opzichte van het deegoppervlak.
In welke vorm maak je de snede?
Dat hangt af van de vorm van het brood en van je eigen
voorkeur. Stokbroden krijgen vaak een 'coupe saucisson": schuine insneden.
In dit filmpje zie je precies hoe je de coupe saucisson hoort te doen, want
hoewel het een van de simpelste insnedes lijkt, luistert het nauw hoe je de
snedes positioneert.
Op deze website zie je wat meer voorbeelden van verschillende
coupes.
Hoe diep maak je de snede?
Maak een snede van ongeveer 1 cm.
Welke beweging maak je tijdens het snijden?
Je maakt de snede in één vlotte beweging. Beweeg het mes
nooit zagend en snijd niet te langzaam.
Het kan helpen om het mesje met wat water vochtig te maken.
Als je vochtig deeg hebt, doe dan wat olie op het mesje.
Succes!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten